Ғалымдар қандай дәмдеуіштер денсаулыққа пайдалы екенін атады
Ғалымдар куркуманың басты құрамдас бөлігі – куркуминді аминқышқыл триптофанмен бірге қолдану әрқайсысын жеке пайдаланғаннан гөрі әлдеқайда тиімді әсер беретінін анықтады.
Бұл жөнінде Nutrients журналында жарияланған зерттеуде айтылған, деп хабарлайды Jambylinfo.kz
Тәжірибе тышқандарға жүргізілген. Язва тәрізді колит жасалған жануарларда куркумин мен триптофанның қоспасы ауру белгілерін айтарлықтай жеңілдетті: олар аз салмақ тастады (−9,7% қарсы −17,1%), қан аралас іш өту сирек тіркелді, ішектің ұзындығы мен құрылымы жақсы сақталды. Сонымен қатар, ішектің қорғаныш қабаты қалпына келіп, қабыну мен тотығу стрессінің көрсеткіштері төмендеді.
Микробиота да оң өзгерістерге ұшырады – пайдалы бактериялар саны артты, қысқа тізбекті май қышқылдары көбейді, ал Firmicutes/Bacteroidetes арақатынасы жақсарды. Зерттеушілер бұл құбылысты куркуминнің қабынуға қарсы әсерімен және триптофан метаболиттерінің AhR-сигналы арқылы белсендірілуімен түсіндіреді.
Әзірге мұның барлығы жануарларға жасалған сынақтарға негізделген. Ғалымдардың айтуынша, алдағы уақытта адамдарға арналған клиникалық зерттеулер қажет. Онда тиімді доза, куркуминнің жеткізілу тәсілі мен қабылдау мерзімі нақтылануы тиіс.